ЖивотЗабавлениеНовини

Как празнуваме Коледа и Бъдни вечер в България?

Колегите от дигиталния пътеводител под тепетата Lost in Plovdiv събраха за вас някои характерни традиции и вярвания за България, свързани с коледните празници

След 5 дни е един от най-светлите празници – Рождество Христово и тъй като начинът на празнуване в България малко се различава от този в Западна Европа, представяме някои интересни традиции.

Нощта преди Коледа или Бъдни вечер

Началото на празненствата започва с нощта преди Коледа или Бъдни вечер. Това е времето, в което цялото семейство се събира вкъщи около масата. Важно е да се знае, че всичко, което се сервира, трябва да е строго съобразено с коледния пост. Ястията трябва да бъдат нечетен брой – 7, 9 или 12 (броят на месеците в годината). Менюто най-често се състои от бобови култури (боб, леща), зеленчуци, пълнени чушки, плодове, ядки и сарми. Не бива да се пропускат и орехите, които се чупят, а по ядката им се съди дали ще бъде плодородна идната година. Централно място на празничната маса заема питката, която най-често е содена, и в която домакинята скрива паричка. Вярва се, че този, на когото се падне  в парчето, ще бъде късметлия. Най-възрастният член от семейството начупва питата и се раздава на всеки присъстващ, като задължително едно парче се поставя и пред иконата в къщата.

След приключване на вечерята масата не трябва да се почиства и да се прибира каквото е останало по чиниите до другата сутрин. Вярва се, че през нощта може прадедите да „навестят” къщата и затова е важно да имат какво да похапнат.

На Коледа, за разлика от Бъдни вечер, е позволено да се яде блажно. Вечерята е изобилна, а основното ястие е от свинско месо.

В селата и по-малките градове по къщите обикалят коледари, започвайки още от полунощ на Бъдни вечер. Коледарите обикновено са група от млади момчета или мъже, облечени в традиционните за региона носии. Те пеят коледни песни, а в замяна на това е прието да им се даде нещо за хапване, обикновено тестено изделие, наречено кравайче. Народното вярване е, че по този начин посетените къщи се предпазват от зли сили.

Подаръците се отварят в Коледната утрин, както и в Западна Европа и Щатите.

Вярва се, че на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва; това обаче могат да видят само праведниците. На Коледа човек може да си пожелае каквото поиска, желанията се сбъдват.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина