Какви са обичаите на Бъдни вечер по света?

15:00, 23 дек 19 / Любопитно 25 11422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бъдни вечер и Рождество Христово са най-светлите празници, които отбелязва целият християнски свят. Всяка страна има своите традиции и обичаи за празниците. Вижте как празнуват Бъдни вечер и Коледа в някои страни по света.

Франция

Ястията, които са неизменна част от празничната трапеза на французите са пуйката с кестени или петел със сливи. Вековен обичай в страната е, всеки гост да носи истински пън на дърво на домакините. Той бива посипван с вино и изгарян в камината. След като отминат празничните дни пепелта се разпръсква сред нивите, за да донесе късмет и плодородие през следващата година. Като част от тази традиция някои французи приготвят торта Buche de Noel, която е във формата на дървено стебло.

Снимка: Pixabay

Финландия

В скандинавската страна коледните празници не се празнуват много разточително. Хората си разменят малки подаръчета и се събират на чаша греяно вино. 

Снимка: Pixabay

Швеция

Предвестник на коледните и новогодишни празници е празникът на света Лучия на 13-и декември, който е известен и като Празника на светлината. Още през 4-ти век, светицата помагала на укриващите се християни като носела храна и вода. И понеже ръцете ѝ били заети, тя слагала светещия фенер на главата си, за да освети пътя ѝ. В днешно време света Лучия се почита, като в 04.00 часа сутринта най-малкото момиче от семейството облича дълга бяла туника и поставя на главата си венче със 7 запалени свещи. То сервира на по-старите членове от семейството кафе и сладкиши. 

На Бъдни вечер шведите сервират традиционния си оризов пудинг. В него е скрита една бадемова ядка. Те вярват, че на който се падне бадемът, той ще се ожени или омъжи през следващата година. През нощта подаръците на децата донася Юлтомтен (кръстоска между гном и Дядо Коледа). Те му остават купичка овесена каша и свещ на прозореца, за да не ги забрави.

Снимка: Pixabay

Германия

На Бъдни вечер и Коледа немските улици се изпълват със специално създадените за празниците базари. Там могат да се намерят всякакви подаръци и прословутите немски вурстчета, коледни сладкиши и греяно вини. На 24 декември цялото семейство се събира пред трапезата отрупана с традиционни немски ястия, сред които традиционна печена пуйка с картофи и традиционния сладкиш „Щолен“, който се приготвя месец по-рано. 

Снимка: Pixabay

Австрия

В Австрия, както и в Германия традициите за празнуване на коледните празници са се запазили във вековете. Известно е, че песента "Тиха нощ свята нощ" е създадена в църква близо до Залцбург. Особена почит на празника се отдава с популярната украса по гарите, с която австрийците пожелават весели празници на пътуващите, които отсъстват от дома по време на Коледа. На Бъдни вечер на австрийската коледна трапеза задължително присъства щрудела с плодове и орехи, от който се дава и на бедните хора по улицата.

Снимка: Pixabay

Испания

За коледните празници испанците слагат горящи свещи на прозорците на домовете си, за да покажат пътя към вкъщи на детето Исус. В Испания тримата царе от Изтока дават подаръците на децата на 6-и януари. Затова в навечерието на Коледа заедно с окачените чорапи, които трябва да се напълнят с подаръци, пред вратата се поставя и сено и вода за камилите на тримата мъдреци. 

Снимка: Pixabay

Италия

В Италия, също както и в България, на 24-ти декември се ядат постни храни. През нощта на Бъдни вечер се провежда църковна служба, а на 25-и се разменят подаръци, придружени от пищни празнични трапези. До неотдавна децата са си получавали подаръците на 6-ти януари от добрата, но страшна магьосница Бефана. Тя прелитала на своята метла от къща на къща, минавала през комините и донасяла подаръци за децата. Типичния коледен сладкиш има куполообразна форма и се състои от тесто и плодове, напомнящ на германия и австрийски коледен щолен.

Снимка: Pixabay

Англия

В навечерието на Рождество Христово, децата закачат специално приготвени чорапи на леглото си или над камината в очакване на подаръците от Дядо Коледа. Традиционната коледна вечеря в Англия включва прословутата пълнена патица (или пуйка) и коледния пудинг, в който се пъха монета от 6 пенса, вярва се, че на който се падне монетата ще бъде здрав през годината.

Снимка: Pixabay

Австралия

Представите за коледно настроение в Австралия коренно се различават от тези в Европа и Америка. По това време на годината, в презокеанската държава е разгарът на лятото и летните отпуски. Температурите често надхвърлят 40 градуса, а познатата коледна украса е заменена от факли и свещи. 
Празнуването на Бъдни вечер и Коледа става на открито, обикновено на плажа. Прекрасна традиция са импровизираните хорове, в които участват стотици и дори хиляди австралийци.

Снимка: Pixabay

Канада

Всяка година на 24 декември в Канада пламват безброй коледни лампички, с които са украсени площади, паркове и домовете. В някой части на страната из църквите се продава риба, която е уловена специално за случая, приходите от продажбите на които отиват за благотворителност. Малчуганите в Канада поставят чаша мляко и чиния сладки за Дядо Коледа, да се подкрепи от дългия път. Те хвърлят моркови в двора за да нахранят и елените, теглещи шейната.

Снимка: Pixabay

САЩ

В южната част на САЩ Коледа се празнува на фона на множество фойерверки. Този обичай произхожда още от времето на първите заселници и чрез него се поздравяват най-далечните съседи, като заедно с това се пропъждат и злите духове. Вечерта на на Бъдни вечер децата закачват чорапи на камината или стълбището и приготвят чаша мляко и захарни пръчки за Дядо Коледа, както правят и децата в Канада.

Снимка: Pixabay

Мексико

В Мексико празниците по случай Коледа започват от седмица преди това - на 16 декември и продължават всяка вечер до 24 декември – общо 9 дни, които отговарят на 9-те месеца, през които Дева Мария е износила Иисус Христос. Този период е известен с името „Las Posadas” – децата се обличат като ангели и пастири и пресъздават пътуването на Дева Мария и Йосиф от Назарет до Витлеем. В последния ден преди Рождество Христово се извършва среднощно богослужение. Друга част, особено любима на децата по Коледа, е т.нар. „Piñata” – фигура, която е от картон или глина, пълна с лакомства, която бива закачена на църквата. След литургията деца и възрастни се опитват да счупят висящата фигура с пръчка и завързани очи, за да изпаднат лакомствата.

Снимка: Pixabay

Гваделупа

Сняг не вали по тези географски ширини, но Коледната подготовка започва поне седмица преди самия празник. Във всеки дом има по едно изкуствено коледно дръвче, отрупано с коледни фигурки и гирлянди. Традиционните коледни ястия са кървавицата и пуншът, който се състои от прясно изцедени плодове и изсушени кори от мандарина и портокал. На Бъдни вечер антилците ядат свинско месо. А на Коледа се хранят по-постно, като в полунощ, традицията повелява да посетят църковната рождествена литургия, докато "татко коледа" остави подаръците под елхата.

Снимка: Pixabay

Напишете коментар
Коментари: 5
1 EdwinNup 20:24, 27 апр 23

ChatCrypto создает высокопроизводительного ИИ-бота, который является CHATGPT of CRYPTO. Мы запускаем первый в мире дефляционный токен искусственного интеллекта (CHATCRYPTOTOKEN), который будет использоваться в качестве платежного шлюза для лицензирования. За регистрацию вы получите бесплатно 1600 токенов chatcrypto(CCAIT)
Ссылка на сайт https://bit.ly/41Fp0jc
и с каждым рефералом, которого вы направите в Chatcrypto, вы получите дополнительные 1600 токенов бесплатно.
q1w2e12z

2 Kennethincup 13:20, 29 май 23

Walken is a Web3 walking app that turns daily physical activity (walking and running) into a game and makes it easy and fun to live a healthier lifestyle. Grab your CAThlete, an in-game character, and go for a walk together. The more steps you take, the faster your characters move to the next level. The token is traded on many exchanges I've posted many times before.
Application link Google Play http://bit.ly/41n5HuR
Application link AppStore https://bit.ly/3GEbZym
Don't forget to apply a promo code to get a nice bonus for the most successful start in the game Promo code: C761JUM
qw@qq

3 Andrecropy 22:59, 29 май 23

Peer2Profit is a platform that allows you to make money by sharing your unused internet connection.
You can share your WiFi or mobile data and get paid for every gigabyte of traffic. You can start earning by signing up for a free account on their website and logging in to their app. By sharing your traffic, you can earn a profit from it. Withdrawing your earnings is hassle-free, as I have personally withdrawn more than once, with a minimum withdrawal amount of $2. website link Peer2Profit
q1w@e33z

4 Vicentevok 01:16, 30 май 23

There's a $150,000 "eirdrop" promotion going on right now that could end at any time. So we recommend that you don't delay and join now.
How do I start earning? Click on the "Claim" button next to 500 CATLY, then enter your USDT BEP20 wallet address on the Binance exchange. When choosing the address, note that it must be a BEP20 network.
A small amount will come to the specified address, wait for its receipt. Then enter this amount in the appropriate field. You will receive 500 Catly due to this "eirdrop" action. On this sum will be added 3%, that is 15 Catly.
The minimum withdrawal amount is 60 Catly. When you reach this amount, you can withdraw them to Binance, where they will be automatically converted to USDT.
Link to site - https://bit.ly/3q8cyv2
If you don't already have a Binance exchange, it's here - https://bit.ly/3osSDqc
q1zxc12X

5 Billyweino 01:20, 19 юни 23

Our cutting-edge robot is designed to claim faucets and securely transfer them into your personal wallets without any manual effort required on your part.
We have carefully curated a list of the top-performing faucets on the market that offer direct payment, ensuring that you receive only the highest-quality rewards.
Our system is fully automated, eliminating the need for you to enter CAPTCHAs manually.
https://drive.google.com/file/d/1I8kuutG0vYstYumVs5K-d2SObesyMu9u/view
@"1"@

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама